حق حبس زوجه وشرایط اسقاط آن
خلاصه : زنی که هنوز نه تمکین عام کرده و نه تمکین خاص میتواند مهریه خود را از شوهر مطالبه کند واز دستورات شوهر پیروی نکند واگر دادگاه مهریه را تقسیط کند تا پایان پرداخت مهریه این حق برای زن وجود دارد و همچنین زوجه میتواند درخواست پرداخت نفقه نماید و شوهر باید آن را پرداخت نماید.
مشـاهـده فـهرسـت
- 1 حق حبس در قانون مدنی به بیان ساده
- 2 چه وظایفی را زن بر عهده مرد دارد؟
- 3 موارد سقوط حق حبس زوجه
- 4 استفاده از حق حبس در صورت شکایت شوهر
- 5 محکومیت زوج در دعوی الزام به تمکین
- 6 محکومیت زوجه در دعوی الزام به تمکین
- 7 اعتبار حق حبس در دعوی اعسار
- 8 استفاده از حق حبس چه حقوقی را برای زوجه ایجاد خواهد کرد؟
- 9 پرسش وپاسخ متداول
حق حبس در قانون مدنی به بیان ساده
قانون مدنی در ماده 1085 بیان کرده است اگر خانمی مهریه اش حال باشد (یعنی هر زمانی که بخواهد بتواند آن را مطالبه کند وشوهر باید آن را پرداخت کند به عبارتی در سند رسمی ازدواج عند المطالبه ثبت شده باشد نه عندالاستطاعه ) می تواند از وظایفی که بر عهده او در مقابل شوهرش وجود دارد امتناع کند (یعنی این وظایف رو انجام ندهد) و جالبه بدونید این امتناع زن مانع از دریافت نفقه (خرج و خوراک و… ) از طرف شوهر در مقابل زن نمی شود و شوهر باید نفقه زن را بدهد.
چه وظایفی را زن بر عهده مرد دارد؟
بهتر است بدانیم که در ماده 110 قانون مدنی به وظایف زن در مقابل شوهر مواردی بیان شده که با هم برسی میکنیم وتوضیح میدیم
◉ اول اینکه بیان شده زن باید حسن معاشرت داشته باشه (یعنی باید با شوهرش خوش رفتار باشد و این خوش رفتاری واخلاق پسنیده را عرف معین میکند)
◉ دوم اینکه باید در محلی که شوهرش معین کرده زندگی کنه (مگر اینکه در سند ازدواج خلاف این موضوع رو قید کرده باشند)
◉ سوم اینکه باید از لحاظ عاطفی و روابط زناشویی وظایف خودشو انجام بده و بهونه نیاره من حال ندارم یا من …
موارد سقوط حق حبس زوجه
- تمکین خاص : یعنی اینکه زن با شوهر خود خود رابطه زناشویی داشته باشد که فرقی نمیکند این رابطه قبل از عروسی بوده (دوران نامزدی) یا بعد از عروسی باشد. (فرقی ندارد این رابطه از جلو باشد یا از عقب یا مواد دیگر…)
- تمکین عام : طبق رای وحدت رویه ۷۱۸ مورخ ۱۳/۲/۱۳۹۰ هیات عمومی دیوان عالی کشور اینگونه استناد شده است که اگر زن از شوهر خود تمکین عام کند فرضاً در منزل مشترک زندگی را شروع کرده باشند دیگر نمی تواند از حق حبس استفاده کند.
استفاده از حق حبس در صورت شکایت شوهر
ممکنه برای شما هم پیش بیاد شوهرتون به خاطر عدم حضور شما در منزل مشترک بخواد از شما به خاطر عدم تمکین شکایت کنه و شما رو محکوم کنه تا ناشزه محسوب بشید در این صورت شما به خاطر موارد بالا که عرض شد می تونید از حق حبس استفاده کنید و به قاضی اعلام کنید تا مهریه من پرداخت نشود تمکین نخواهم کرد و قاضی هم این حق را به شما خواهد داد.
محکومیت زوج در دعوی الزام به تمکین
همانطور که بیان شد اگر مرد دعوی عدم تمکین زوجه را مطرح کند و زن هم دعوی متقابل حق حبس خود را مطرح کند قرار اناطه صادر میشود (یعنی به هر دو دعوی یک قاضی رسیدگی میکند و رای صادر خواهد شد) اگر مرد محکوم شود باید نفقه زن را پرداخت کند و اگر پرداخت نکند برای زن حق طلاق ایجاد خواهد شد
در خصوص نفقه فرزند هم اگر مرد محکوم شود زن میتواند زن میتواند دعوی کیفری مطرح کند و مرد را به 6 ماه تا 2 سال زندان و سایر مجازات های درجه 8 محکوم نماید.
محکومیت زوجه در دعوی الزام به تمکین
در فرضی که اگر زن مدعی باشد که عدم تمکین وی به خاطراستفاده از حق حبس است و قاضی چنین چیزی را صحیح تشخیص ندهد و زن را محکوم به عدم تمکین نماید زن باید به زندگی خود برگردد و نسبت به تمکین عام وخاص اقدام نماید در غیر اینصورت ناشزه محسوب شده و شوهر وی میتواند با دادخواست ازدواج مجدد با داشتن شرایطی (از لحاظ مالی و…) این اجازه را از دادگاه بگیرد تا مجدد ازدواج کند.
اعتبار حق حبس در دعوی اعسار
در پاسخ این سوال که اگر مرد در دعوی حق حبس محکوم شود و به دلیل عدم توانایی مالی نخواهد حقوق زن را پرداخت کند و دعوی اعسار را مطرح کند ایا حق حسس زن از بین خواهد رفت ؟
در پاسخ باید گفت حتی اگر اعسار شوهر اثبات شود بازهم حق حبس زن از بین نخواهد رفت مگردر فرضی که شوهر قبل از ازدواج به وضع مالی شوهر و عدم توانایی وی اشراف داشته باشد و با علم به این موضوع ازدواج کرده باشد که در اینصورت حق حبس وی از بین خواهد رفت.
استفاده از حق حبس چه حقوقی را برای زوجه ایجاد خواهد کرد؟
- شوهر نمی تواند زن را مجبور به وظایف زناشویی کند چه عام چه خاص
- اگر مهریه توسط دادگاه تقسیط شود تا شوهرمهریه را کامل پرداخت نکند زن میتواند از حق حبس استفاده کند و تمکین نکند
- زن از تاریخی که حق حبس وی توسط دادگاه تایید می شود مستحق دریافت نفقه خواهد بود و میتواند نبست به نفقه معوقه هم اقدام نماید.
- اگر بعد از محکومیت مرد شوهر نفقه زن را ندهد زن میتواند شکایت کیفری کند و شوهرش را به زندان بندازد ( البته اینم توضحیات خاص خودشو داره که مثلا اگر شوهر سابقه کیفری قبلی نداشته باشد دفعه اول به پرداخت مبلغی محکوم میشه و …ودر مرحله دوم اگر بازم پرداخت انجام ندهد وشما شکایت کنید به به شش ماه تا دو سال حبس محوم میشه)
سخن پایا نـــــــﮩﮩ٨ﮩ💙ـﮩ٨ﮩﮩ
دوستان گلم در این مقاله سعی کردیم بصورت ساده و مختصر همه موارد حق حبس زوجه را برای شما عزیزان با بیان ساده و عامینه توضیح دهیم ولی اگر شما سوالی دارین و در این مقاله به پاسختون نرسید باعث افتخاره باما تماس بگیرید و از وکلای متخصص سامانه دادثنا مشاوره بگیرید.
پرسش وپاسخ متداول
✔️ آیا حق حبس زن فقط برای عقد دائم هست یا بر عقد موقت هم صدق میکند؟
بله این حق صرفا برای عقد دائم بوده چون مهریه باید عند المطالبه باشد.
✔️ با همسرم رابطه از دبر(عقب) داشتم ایا این عامل مانع حق حبس زن میشود؟
بله حق حبس زوجه از بین خواهد رفت و می توانید دادخواست عدم تمکین بدهید
✔️ همسرم صرفا تمکین عام داشته و تمکین خاص نداشته میتواند از حق حبس استفاده کند؟
بله در این مورد قاضی به استناد ماده 1085 شما را محوم میکند وحق حبس را برای زوجه صادر خواهند کرد.
✔️ از حق حبس استفاده کردم شوهرمو محکوم کردم آیا میشه درخواست افزایش مبلغ نفقه رو بخوام؟
بله شما هر سال میتوانید در خواست تعدیل نفقه (چه مثبت چه منفی) را از دادگاه درخواست کنید تا به کارشناس ارجاع دهد.
✔️ مهریه تقسیط شده و 15 سال طول میکشه تا پرداخت بشه ایا زن میتونه تا پایان مهریه از حق حبس استفاده کند؟
بله زن تا پایان پرداخت مهریه میتواند از حق حبس استفاده کند.